måndag 8 september 2008

När det gamla möter det nyaEmma med bok och dator©
FOTO: Lena Carlsson

“När det gamla möter det nya - Om skolan och den nya tekniken”, är en bok, skriven av Stig Roland Rask (Ekelundsförlag, Malmö 2006, ISBN 91-646-2210-X). Det är en bok som jag kan varmt kan rekommendera! Den är både lättläst, intressant och rolig! Några citat från boken:

“Det började med att läraren tog med sig eleverna till datasalen, därefter tog han med sig datorerna till klassrummet - nu tar datorerna med sig eleverna ut ut klassrummet (s.18).”

“Böcker eller datorer? Finns inte alternativet “både och”? Om jag gillar smultron - innebär det att jag hatar blåbär (s.30)?”

“...svenska föräldrar är mer oroade över den tid som deras barn sitter framför datorn än över vad de faktiskt sysslar med (s.38).”

“...föräldrar borde vara mer oroade över sina barns sociala situation om de är uppkopplade alltför sällan. Barnen riskerar ju därmed att komma vid sidan om klassens eller kamratkretsens gemenskap. De kan ju hamna helt utanför. De kan ju bli alldeles asociala (s.39).”

Och så några avslutande tankeväckande rader:

“Många lärarstudenter har trivts i skolan och blir lärare för att återupprepa den. Alltför få har vantrivts och blir lärare för att förändra den (s.74).”

Underbart, eller hur?!