torsdag 26 augusti 2010

Datortäthet

FOTO: Eygeni Dinev, www.freedigitalphotos.net
Så är då höstterminen i full gång och alla underbara elever har börjat ännu ett år av sin skolgång. I mitt arbetslag har vi tagit emot två nya grupper av åk 6, vilket alltid är spännande och stimulerande!

Jag kan konstatera att vi på Söderskolan har en god datortäthet även för de yngre eleverna i åk 3 - 6, där de är två elever per (bärbar) dator. Vi gör som så att två elever, från olika klasser, får "delad vårdnad" om en gemensam dator, med egna inloggningar. På så sätt lär sig eleverna att vara rädda om datorerna, eftersom det är de själva som drabbas om de inte tar väl hand om datorn. Att eleverna är från olika klasser gör att det går alldeles utmärkt att arbeta i helklass med datorn, bara pedagogerna enas om vilken klass som ska ha tillgång till datorerna under lektionerna.

Hur har skolan haft råd med detta, undrar kanske någon? Jo, när elever i nian avstår från att köpa ut sina begagnade datorer, så har skolan årligen köpt ut ett antal av de "överblivna" datorerna till ett, förhållandevis, lågt pris och succesivt  ökat datortätheten.

2 kommentarer:

 1. Hej Lena, sitter o funderar över en till en dator och googlar runt lite, hittade då din blogg. Hur gör ni med datorerna, förvaras de i skolan? el tar eleverna med dem hem? Får alla åk 7-9 eleverna en egen bärbar? Vem sköter service o support på era datorer? Hur har ni med åtkomst till internet på skolan? I alla klassrum? Det är många frågor, hoppas du har tid att skriva några ord. Susanna

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Eleverna tar alltid med sig datorerna hem (några få undantag finns), ffa pga stöldrisken om det finns många datorer på skolan samt för att de ska kunna använda den på fritiden.
  Alla elever i åk 7-9 får en egen bärbar. Datorerna är leasade, så vi skickar/lämnar bara in dem om det skulle behövas. För enklare problemlösningar har vi en anställd på ca 40% tjänst, som dessutom är den som ansvarar för inlämning av de datorer som behöver åtgärdas.
  För övrigt har eleverna fulla adminrättigheter på datorerna och kan själva ominstallera "grundprogramen" från sina skivor samt uppdatera programvarorna. Det fungerar faktiskt alldeles utmärkt! De som inte är så insatta lär sig väldigt snabbt!

  Vi har trådlöt nätverk på skolan, så man kommer åt internet överallt. Inga som helst filter/begränsningar.

  SvaraRadera